Bruckner: simfonia per a orquestra de cordes (arranjament de Meirion Bowen a partir del quintet de cordes en Fa)

 

Aquesta nova versió per a orquestra de cordes del quintet per a cordes de Bruckner en Fa va ser encarregada amb fons proporcionats per la Stereo Society de Nova York i va ser completada el setembre de 1998.

L'estrena mundial serà interpretada per l'Academy of St Martin-in-the-Fields a la direcció de Sir Neville Marriner, a la sala de concerts Royal Festival Hall de Londres, el 28 de setembre. La dita agrupació tornarà a oferir aquesta obra el 3 d'octubre al Festival Internacional Bruckner de Linz, Austria. Així mateix, s'està projectant una grabació.

 

*****

La meva nova versió del quintet per a cordes de Bruckner en Fa no es una transcripció "directa" de l'original, sino una expansió que el converteix en una simfonia per a orquestra de cordes per dret propi. Em va semblar que aquesta era la millor manera de treure tot el potencial d'aquesta obra un tant relegada a l'oblit: de tal manera que manifesti el mateix esplendor conceptual i el mateix poder expressiu que tenen les obres simfòniques per a plena orquestra del compositor.

Al realitzar la transcripció, he intentat oferir, amb l'exclusiu ús de cordes, la mateixa varietat de color i textura que pot trobar-se en les propies simfonies de Bruckner: des de la intimitat dels solos de corda fins la rica sonoritat d'una plena orquestra dividida. Transformar l'obra de quintet a simfonia va representar ampliar alguns dels gestos musicals de Bruckner així com també els seus paràgrafs, per a expressar un valor real d'arquitectura simfònica.

Per al segon moviment, he afavorit l'ús de l'intermezzo de Bruckner per què m'ha semblat més orquestral (implícitament) que el Scherzo que ell mateix va substituir.

El final de l'obra no arriba mai al nivell de la resta, pero he identificat la causa en l'exposició d'apertura, a la que li manca contingut temàtic. Per a remeiar-ho, li he incorporat música que apareix cap al final del moviment, equilibrant millor així (crec) l'estructura general.

Estic bastant segur que Schoenberg coneixia el quintet de Bruckner i que posiblement el va interpretar; en reconeixement d'aquest fet, he inclòs al final del moviment lent un "pre-eco" d'un passatge semblant a Verklarte Nacht. No crec que a Bruckner li hagués fet res...

Tritó S.L.
Av.de la Catedral 3,
E-08002 Barcelona
Apartat de Correus, 2254
Tel. (34) 93 342 61 75
Fax. (34) 93 302 26 70
Email: trito@trito.es
Website: www.trito.es

 

Copyright Meirion Bowen (1999)

 

Top